top of page

Valda Bičkutė: „Dėkingumas man reiškia labai daug - tai viena dominuojančių mano būsenų“

„Dėkingumas man reiškia labai daug, tai viena dominuojančių mano būsenų“, – teigia aktorė. „Dėkingumo dienoraštis“ šįkart pakalbino žinomą Lietuvoje aktorę Valdą Bičkutę. Aktorė mielai sutiko papasakoti, ką jai reiškia dėkingumas, už ką yra dėkinga labiausiai, bei kokias tris pagrindines savybes ji rekomenduoja nuolat ugdyti žmogui. [if !supportLineBreakNewLine]

(Nuotr.Asmeninio arch. – Valda Bičkutė )

[endif]Ką Tavo gyvenime reiškia dėkingumas?

Dėkingumas man reiškia labai daug - tai viena dominuojančių mano būsenų. Mėgstu jaustis dėkinga, išgyventi dėkingumą, - už viską: gyvybę, medžius už lango, sėkmę, gerą kompaniją, grožį, meilę, bendravimą ir t.t., sąrašas būtų didžiulis. Ugdyti šį įprotį buvo lengva – kelis mėnesius ryte ir vakare rašiau dėkingumo dienoraštį, tai buvo labai natūralus ir įkvepiantis procesas. Tikrai galiu patvirtinti, jog pajutus susierzinimą ar jėgų stygių reikia kuo greičiau pradėti dėkoti – bet kam už bet ką, pavyzdžiui: Dievui už sveikatą ar grožį aplink, tėvams už gyvybę ir palaikymą, sau už tai, kad sugebi jausti, kažkam, kas šalia už draugystę ar net medžiams, kad apsaugo nuo lietaus.

Kam ir už ką esi dėkinga labiausiai?

Labiausiai dėkinga esu Dievui, Kūrėjui ar kaip jį bepavadintume. Už tai, kad esu, už gyvenimą, už tai, jog kasdien manimi tobulai rūpinamasi.

Ar dėkoji ir už nesėkmes?

Už nesėkmes pavyksta padėkoti praėjus kuriam laikui. Kai jau aišku, kokia tai buvo pamoka, kokia žinia ten slypėjo. Dėkoju ir sau, kad sugebėjau praeiti, ištverti, rasti sprendimus.

(Nuotr.Asmeninio arch. – Valda Bičkutė)

Kokias tris pagrindines savybes žmogui rekomenduotum nuolat ugdyti? Ir kaip?

Be abejo, patarčiau ugdyti dėkingumą, kad ir pradedant rašyti „Dėkingumo dienoraštį“. Taip pat savistabą, nuolatinę savistabą. Nuo to prasideda sąmoningumas. Visų pirma reiktų pradėti nuo buvimo tik su savimi, tyloje, užduoti sau klausimus „Ko aš iš tiesų noriu?, Kas aš esu?, Kaip dabar jaučiuosi?“. Ir trečias, ko gero, būtų teisingumo pojūtis, sąžinė. Tai prasideda nuo paprasto dalyko „Nesielk su kitais, kaip nenorėtum, jog su tavimi elgtųsi“.

Kas Tau yra laimė, o kas prabanga?

Laimė yra visada, kai esi savo kelyje, kai esi kontakte su savimi, besąlygiškai priimi save. Tuomet esi gyvenimo sraute ir kas akimirką, čia ir dabar, patiri tą jausmą, kurį vadiname laime. O prabanga vadinčiau galimybę niekur neskubėti, turėti daug laisvo laiko savo malonumui, bei finansines galimybes viską sau leisti.

Tavo laimės formulė kitiems būtų?

Gyventi širdimi - džiaugsme, dėkingume, aiškiai žinant, jog tai mūsų pačių sąmoningas pasirinkimas.

(Nuotr.Asmeninio arch. – Valda Bičkutė)

Ačiū už pokalbį,

Ema.

Sekite mus
  • Facebook Basic Square
  • Instagram Social Icon
Naujausi įrašai
Archyvas
bottom of page